Pierogi z kapustą

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Do mąki dodać jajko i pszesiekać końcem noża. Następnie, ciągle mieszając koncem noża,wlewać cienkim strumieniem wrzątek. Następnie zagnieść gładkie ciasto.

Farsz:
Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle.Dodać posiekaną kapustę i smażyć aż zmięknie.Ostudzić. Następnie dodać mąkę jajko przyprawy i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na grubość ok.3 mm. Szklanką wykrawać krążki na każdy nakładać farsz, złożyć na pół i zlepiać brzegi formując pierożki.
Gotowe wrzucić na gotującą się wodę. Gdy wypłyną gotować jeszcze ok. 10 minut.
Podawać okraszone cebulką zrumieniona na łyżce smalcu lub zrumienionym boczkiem.

Składniki

  • Ciasto: 40 dkg mąki
  • 1 jajko
  • około 0.5 szkl. wrzątku
  • Farsz:
  • Ok.40 dkg kiszonej kapusty
  • 1 jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • kucharek
  • pieprz

Podobne przepisy do Pierogi z kapustą