
Farsz :
 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
 Przecisnąć je przez prasę i dodać do nich ser, zrumienioną cebulę i przyprawy.
 Dokładnie wymieszać.
 Farsz musi być ostry.
Ciasto :
 Do miski wsypać mąkę i w jej dołek wbić 1 żółtko i 1 jajko, dać 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól i dolewać wodę stopniowo, a jak jest ciasto za rzadkie, to jeszcze dodać trochę mąki.
 Następnie dokładnie wyrobić z tego gładkie ciasto.
 Potem je rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką.
 Szklanką ( literatką) wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie sklejać.
 Można też zamiast wykrawania szklanką, ręcznie na dłoni rozciągnąć ciasto i dawać na to farsz i zlepiać.
 Na wschodzie mówili na to "warynice".
 Gotowe pierogi wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotować 5 minut, aż do wypłynięcia, od czasu, do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Podawać : polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, lub ze skwarkami, albo z kwaśną, osoloną śmietaną.