Śliwki umyć, dokładnie osączyć, przekroić i usunąć pestki. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sól i masło, rozetrzeć aby masło połączyło się z mąką. Następnie mieszając wlewać cienkim strumyczkiem wodę – tyle aby zagnieść zwarte, ale dość miękkie ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko, szklanką albo innym okrągłym naczyniem wycinać krążki, na środku układać porcje nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki wkładać do wrzątku, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia. Podawać na gorąco, polane lekko posłodzoną śmietaną i posypane ziarenkami granatu oraz migdałami. Nadzienie jest dość mokre i trzeba bardzo uważać przy zlepianiu żeby nie zamoczyć brzegów sokiem bo ciężko je będzie potem połączyć – nie nakładajmy farszu zbyt dużo.