Pierożki ze śliwkami

Reklama

Opis przygotowania

Śliwki umyć, dokładnie osączyć, przekroić i usunąć pestki. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sól i masło, rozetrzeć aby masło połączyło się z mąką. Następnie mieszając wlewać cienkim strumyczkiem wodę – tyle aby zagnieść zwarte, ale dość miękkie ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko, szklanką albo innym okrągłym naczyniem wycinać krążki, na środku układać porcje nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki wkładać do wrzątku, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia. Podawać na gorąco, polane lekko posłodzoną śmietaną i posypane ziarenkami granatu oraz migdałami. Nadzienie jest dość mokre i trzeba bardzo uważać przy zlepianiu żeby nie zamoczyć brzegów sokiem bo ciężko je będzie potem połączyć – nie nakładajmy farszu zbyt dużo.

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej1 czubata łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ciepła woda - ile zabierze mąką
  • ok. 0,3-0,5 kg śliwek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego Mucovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • do polania: śmietana, ok. 200 ml, albo jogurt naturalny + 1-2 łyżki cukru
  • kilka łyżek świeżych pestek granatu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • trochę mąki do posypania blatu
  • osolony wrzątek do gotowania

Podobne przepisy do Pierożki ze śliwkami