Umyte i osuszone piersi kurczaka pokroić w kostkę, w miarę możliwości na równomierne kawałki. Kawałki powinny być na tyle małe, żeby można je było włożyć do ust bez potrzeby krojenia (ok. 2 cm?). Posolić lekko I odstawić nab bok.
Wbić jajko do miski. Dokładnie zmieszać żółtko z białkiem.
Do innej miski dodać tartą bułkę i zioła. Zioła powinny być jak najdrobniej pokruszone, dokładnie wymieszane.
Pokrojone piersi kurze włożyć najpierw do jajka, potem do bułki wymieszanej z ziołami . Zagrzać olej na patelni na średnim ogniu – ja użyłem oliwę z oliwek tłoczoną na zimno. Smażyć obtoczone kawałki kurczaka, po kilka na raz, aż przestaną być miękkie w dotyku (sprawdzić spodem łyżki).
Kurczak ala popcorn ładnie się prezentuje na zielonej sałacie obłożony pomidorami koktaliowymi przekrojonymi na pół. Należy pamiętać że jeśli sałata jest przyprawiona, to sos powinien być o łagodnym smaku, tak żeby się nie kłócił z aromatem ziół. Ja zrobiłem
sos z odrobiny oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno) i soku z jednej cytryny.
Smacznego!
Przepis otrzymany od mieszkającej w Australii mojej
siostrzenicy Moniki która jest autorką książki
kucharskiej