Przygotowanie ciasta:
do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa jajka, zalewamy wodą, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę (dzięki niej ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze) i wymienione przyprawy. Konsystencja ciasta powinna być na tyle gęsta, by nie spływała z kurczaka.
Przygotowanie kurczaka:
piersi z kurczaka kroimy w dość grube paseczki, następnie w grube kostki. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, zalewamy olejem i mieszamy. Aby kurczak uzyskał bogaty smak, warto przygotować go godzinę wcześniej i odstawić do lodówki.
Przygotowanie panierki:
płatki kukurydziane rozdrabniamy gniotąc na dość malutkie granulki.
Przygotowanie potrawy:
przyprawionego kurczaka maczamy w cieście, czekamy aż nadmiar spłynie, następnie maczamy w panierce i smażymy na gorącym głębokim oleju. Świetnie smakuje maczany z sosem czosnkowym.
Smacznego! 🙂