Pierś z kurczaka w płatkach na ostro

Reklama

Opis przygotowania

Przygotowanie ciasta:
do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa jajka, zalewamy wodą, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę (dzięki niej ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze) i wymienione przyprawy. Konsystencja ciasta powinna być na tyle gęsta, by nie spływała z kurczaka.

Przygotowanie kurczaka:
piersi z kurczaka kroimy w dość grube paseczki, następnie w grube kostki. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, zalewamy olejem i mieszamy. Aby kurczak uzyskał bogaty smak, warto przygotować go godzinę wcześniej i odstawić do lodówki.

Przygotowanie panierki:
płatki kukurydziane rozdrabniamy gniotąc na dość malutkie granulki.

Przygotowanie potrawy:
przyprawionego kurczaka maczamy w cieście, czekamy aż nadmiar spłynie, następnie maczamy w panierce i smażymy na gorącym głębokim oleju. Świetnie smakuje maczany z sosem czosnkowym.
Smacznego! 🙂

Składniki

  • Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka wody
  • łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
  • łyżeczka vegety
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 jajka
  • dwie duże łyżki śmietany 12%
  • Składniki na marynatę do kurczaka:
  • jedna duża pierś kurczaka/indycza
  • łyżka papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta vegety
  • pół łyżeczki curry
  • trzy łyżki oleju
  • Składniki na panierkę:
  • paczka płatków kukurydzianych

Podobne przepisy do Pierś z kurczaka w płatkach na ostro