Bułkę namoczyć w wodzie,cebulę obrać pokroić,
czosnek obrać,mięso umyć,odsączyć pokroić w
miejsze kawałki,zmielić maszynką z dodatkiem
odsączonej i odciśniętej bułki,1/4 pokrojonej
cebuli,ząbka czosnku.Pozostałą cebulę zeszklić
na tłuszczu na patelni,przestudzić ,przepuścić
przez maszynkę.Do zmielonej masy dodać dwa jajka.
(UWAGA! Jajek nie wbijać bezpośrednio do masy,lecz
na miseczkę,w przypadku nieświeżego jajka nie
zmarnujemy pozostałych składników).Masę wyrabiać,
w przypadku zbyt gęstej dolać wody,w przypadku
zbyt rzadkiej dodać bułki tartej.Dodać sól,majeranek,pieprz czarny mielony do smaku.
Wyrobiona masa powinna odstawać od ręki.Rękoma
zmaczanymi w wodzie z wyrobionej masy formować
kule,następnie spłaszczyć do grubości ok. 2 cm,
obtoczyć w bułce tartej smażyć na rozgrzanym
tłuszczu na małym ogniu do uzyskania brązowo-złotego koloru.