Pierś z Kurczaka Zapiekana z Salami i Serem

Reklama

Opis przygotowania

► Podwójną pierś z kurczaka podzielić na dwie części, odciąć niepotrzebne fragmenty jak chrząstki i tłuszcz, w każdej połowie wzdłuż wykroić kieszonkę.

► Następnie zewnątrz i kieszonki w męsie natrzeć oliwą, solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do drobiu, skórką z cytryny i bazylią. Mięso odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki.

► Mięso wyjąć z lodówki, kieszonki wewnątrz posmarować majonezem, wyłożyć z salami, spiąć wykałaczkami i posypać startym serem, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180C / Termoobieg.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczakaoliwa
  • 6 plastrów salami (pokroić w paski)
  • 100 g. startego sera
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • papryka ostra i słodka (mielona)
  • przyprawa do drobiu
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy do Pierś z Kurczaka Zapiekana z Salami i Serem