Piersi w sosie z suszonych pomidorów

Reklama

Opis przygotowania

Pierś pokroiłam w plastry (6 sztuk wyszło), dłam na rozgrzan aolwie, doprawilam sola i pieprzem, obsmażyłam na rumiano. Mozna tez ugrilowac. Gdy były gotowe zdjełam z patelni.
Na patelnie ze smażenia dałam pokrojoną drobno cebulę, ząbki czosnku, suszone pomidory pokrojone w paseczki. Poddusiłam. Wlałam troche oleju ze słoiczka z pomidorami, dodałam przecier (moza dodac dobry sos pomidorowy), posiekaną
papryczke, sól i pieprz do smaku. Sos był dosć gesty więc podlałam woda. Gdy uzyskal odpowiednia konsystencje dodalam na koniec kapary i natke pietruszki. Upieczone kawałki piersi przełozyłam na patelnie z sosem, obtoczyłam je w tym sosie i podałam kazdemu na talerz na wczesneij ugotowany makaron. U mnie to było zielone tagiatelle.
Do tego lampka bialego wina i nic wiecej nie trzeba

Składniki

  • 1 pierś (dość duza byla)6-7 pomidorów suszonych z zalewy + 1-2 łyzki zalewy do sosu
  • czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku posiekane drobno
  • oliwa z oliwek aromatyzowana pieprzem i chilli
  • 3 łyżki koncetratu pomidorowego
  • łyzka kaparow (moze byc wiecej)
  • 1/2 papryczki chilii drobno pokrojonej (mozna dac wiecej)
  • natka pietruszki posiekana
  • pieprz świezo zmielony kolorowy
  • sól do smaku
  • troche wody do podlania i rozrzedzenia sosu
  • makaron

Podobne przepisy do Piersi w sosie z suszonych pomidorów