Pikantne szaszłyki na sałatce

Reklama

Opis przygotowania

Sałatka:

– Kuskus zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy widelcem
– Pomidor oraz ogórek kroimy w kostkę wraz z mozzarellą, szczypiorek drobno kroimy. Dodajemy do kaszy. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dodajemy do kaszy i starannie mieszamy, przechowujemy w lodówce.

Szaszłyki:

– Z mieszanki przyprawowej do grilla, oliwy z oliwek extra Virginie oraz szczypty soli i pieprzu przygotowujemy marynatę. Mieszamy
– Umytą cukinię kroimy na szerokie półplasterki i dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy
– Na patyczki nakłuwamy na zmianę cukinię oraz pomidorki
– Grillujemy szaszłyczki, smarując od czasu do czasu marynatą, aż będą złotobrązowe.

Szaszłyczki podajemy dwa na schłodzonej sałatce.

Składniki

  • Na sałatkę
  • szklanka pełnoziarnistej kaszy kuskus
  • szklanka wrzącej wody
  • zielony ogórek
  • pomidor
  • szczypiorek
  • kula sera mozzarella
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej papryki czerwonej słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • Na szaszłyki
  • 4 patyczki do szaszłyków
  • cukinia
  • kilkanaście pomidorków daktylowych pomarańczowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra Virginie
  • 3 łyżeczki mieszanki przyprawowej do grilla (pikantna)
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Pikantne szaszłyki na sałatce