Pikle na ostro

Reklama

Opis przygotowania

Duże ogórki obieramy ze skórki, kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy pestki i kroimy na pikle. Pikle i pokrojoną w grubsze pół plastry cebulę zasolić i zostawić na 3 godz. Po tym czasie dać pikle na sito aby odciekły. Ocet i cukier zagotować aby rozpuścić cukier, pod koniec gotowania dodać resztę składników zalewy. Pikle układać do słoików zalać chłodną zalewą i gotować 15 min.

Składniki

  • 2,5 kg. pikli (tyle ma ich być już po ołupieniu i usunięciu pestek3 duże cebule
  • 2 łyżki soli
  • ZALEWA:
  • 1,5 szkl.octu
  • 1,5 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • do zalewy nie dajemy wody!

Podobne przepisy do Pikle na ostro