Pizza domowa

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do mąki wraz z olejem i zarobić ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby trochę podrosło.
Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkować na placek ok. 1cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę, na niej położyć pokrojone ogórki i paprykę. Pieczarki poddusić na maśle i rozłożyć na papryce. Posypać odsączoną kukurydzą i startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika o temp. ok 190st.C i piec ok.40 minut.
Przed podaniem polać kaczupem.

Składniki

  • 40 dkg maki2,5 dkg drożdży
  • pół szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • dodatki
  • Mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • ogórki po meksykańsku
  • 10 dkg pieczarek
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • ok. 20 dkg sera żółtego
  • keczup

Podobne przepisy do Pizza domowa