Placek królewski z winogronem

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać miękką margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową i wszystko razem wymieszać nożem, a gdy składniki dobrze się połączą, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na pół godziny wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na natłuszczoną blaszkę i ponakłuwać widelcem. Piec 25 min. w temp. 200 stopni.

Masa budyniowa:
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie oraz połowę cukru. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru i na gotujące się, mieszając, wlać rozrobiony budyń. Gotować chwilę nie przerywać mieszania. Tak przygotowany budyń studzić ok. 5-10 min., a następnie rozsmarować na ostudzonym placku.

Dodatkowo:
Winogrona umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Pokrojone owoce ułożyć na budyniu. Sok z winogron dobrze podgrzać, rozpuścić w nim galaretkę i odstawić w chłodne miejsce. Tężącą galaretkę polać winogrona i ciasto wstawić do lodówki.

Składniki

  • ciasto:40 dag. mąki
  • 2 jajka
  • 20 dag. margaryny
  • 15 dag. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • masa budyniowa:
  • 3 torebki budyniu waniliowego
  • 1 l. mleka
  • 12 dag. cukru
  • dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/2 l. soku z winogron
  • 50 dag. kolorowych winogron

Podobne przepisy do Placek królewski z winogronem