Placek mocno cytrusowy

Reklama

Opis przygotowania

Ten przepis przeleżał w szufladzie kilka lat, kiedyś przepisałam go na karteczkę z jakiegoś czasopisma, ale z jakiego? dziś już nie pamiętam…

Cytrynę i pomarańczę wyszorować i sparzyć. Obetrzeć kolorową część skórki z obu owoców. Następnie wycisnąć sok. Do soku dodać cukier puder, dokładnie wymieszać – powinno być ok. 1 szkl. syropu, którym nasączymy później ciasto. Mąki przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem kryształem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Potem dodawać po trochu mąkę, na koniec dosypać starte skórki, wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułeczką blaszki.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 170 st. C i piec ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Lekko je przestudzić, ale nie wyjmować z formy. Ponakłuwać od góry, do dna, dość gęsto drewnianym patyczkiem (wykałaczką) i jeszcze ciepłe polać 2-3 łyżkami soku z cukrem. Odstawić, najlepiej pod przykryciem np. folią spożywczą, na ok. pół godziny. Po tym czasie znowu polać ciasto 2-3 łyżkami soku. Powtarzać czynność aż zużyjemy cały sok. Po ostatnim polaniu posypać mokre ciasto posiekanymi orzechami albo migdałami. Ciasto najlepsze jest następnego dnia gdy dobrze przesiąknie sokiem i aromatem cytrusów.

Składniki

  • 125 g miękkiego masła lub margaryny1 szkl. cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • ew. 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych albo płatków migdałowych
  • do blaszki (15x25 cm): 1 łyżeczka masła + 2 łyżeczki bułki tartej

Podobne przepisy do Placek mocno cytrusowy