Placek- pizza.

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki opłukać,osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę, tak jak i pieczarki.Rozgrzać olej na patelni i smażyć pieczarki a pod koniec dodać cebulę.Gdy odparuje cały płyn odstawić do ostygnięcia. Mortadelę i ser żółty pokroić w kostkę. Margarynę roztopić i lekko przestudzić. Mleko podgrzać, by było ciepłe,ale nie gorące.Rozmieszać w nim rozkruszone drożdże, posypać cukrem.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by podrosły. Do dużej miski wsypać mąkę,dodać czosnek granulowany,sól,przyprawę do pizzy i jajka.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wlać do miski i miksować mikserem o spiralnych końcówkach do uzyskania jednolitej masy.Wlać ciepłą margarynę i połączyć z ciastem. Drewnianą łyżką wmieszać mortadelę,ser i ostudzone pieczarki z cebulą.Ponownie odstawić całość do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,przykrywając ściereczką. Blachę do pieczenia o wymiarach 25*40 cm posmarować tłuszczem , np. margaryną. Wyrośnięte ciasto wymieszać i wyłożyć na blachę i znów odczekać,aż podrośnie.Piec w 180 stopniach ok.0,5 godziny. Podawać najlepiej na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.Na zimno także można spokojnie spożywać. Polecam!

Składniki

  • * 3 szklanki mąki pszennej * 4 jajka
  • * 5 dag drożdży
  • * 12,5 dag margaryny
  • * 1 łyżeczka soli
  • * 1 łyżeczka cukru
  • * 1 szklanka mleka
  • * 20 dag mortadeli lub innej wędliny np.szynki konserwowej lub parówek
  • * 20 dag sera żółtego np.gouda
  • * 30 dag pieczarek
  • * 1 duża cebula
  • * 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • * 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • * 2-3 łyżki oleju

Podobne przepisy do Placek- pizza.