Gulasz:
Wołowinę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy.
Następnie podsmażamy pokrojoną cebulą i czosnek, gdy się zarumieni wrzucamy do rondelka z naszym podsmażonym mięsem i zalewamy 1 litrem wody, dodajemy liść, ziele angielskie, tymianek, i rozdrobniony w moździerzu kumin oraz pokrojone i podsmażone pieczarki.
Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą i chili.
Dusimy na średnim ogniu aż zmięknie mięso.
Na koniec dajemy koncentrat, pokrojoną w kosteczkę, podsmażoną paprykę. Dusimy jeszcze przez parę minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz podawać z usmażonymi plackami ziemniaczanymi.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulkę obieramy. Najpierw cebulkę, a potem ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę, dwie szczypty soli i pieprz do smaku i mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję. Gdy wydaje nam się zbyt rzadkie to dodajemy jeszcze łyżkę mąki.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej.
Dużą łyżką wlewamy na patelnie ciasto, zmniejszamy odrobinę ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.