Placek po węgiersku

Reklama

Opis przygotowania

Gulasz:
Wołowinę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy.
Następnie podsmażamy pokrojoną cebulą i czosnek, gdy się zarumieni wrzucamy do rondelka z naszym podsmażonym mięsem i zalewamy 1 litrem wody, dodajemy liść, ziele angielskie, tymianek, i rozdrobniony w moździerzu kumin oraz pokrojone i podsmażone pieczarki.
Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą i chili.
Dusimy na średnim ogniu aż zmięknie mięso.
Na koniec dajemy koncentrat, pokrojoną w kosteczkę, podsmażoną paprykę. Dusimy jeszcze przez parę minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gulasz podawać z usmażonymi plackami ziemniaczanymi.

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulkę obieramy. Najpierw cebulkę, a potem ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę, dwie szczypty soli i pieprz do smaku i mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję. Gdy wydaje nam się zbyt rzadkie to dodajemy jeszcze łyżkę mąki.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej.
Dużą łyżką wlewamy na patelnie ciasto, zmniejszamy odrobinę ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Składniki

  • Gulasz0,5 kg. wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki
  • 40 dkg. pieczarek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ziaren ziele angielskie
  • 4 szt. liści laurowych
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • Sól
  • Pieprz
  • Placki ziemniaczane:
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra,chili (do smaku)
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Placek po węgiersku