Placek z czereśniami

Reklama

Opis przygotowania

biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać , dodać żółtka – ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek. Wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
Przygotować 2 niebieskie galaretki rozpuszczone w 1,5 szklanki wody i posłodzone 2 łyżkami cukru.

Pianka: ubić mleko zagęszczone i wlać zimną niebieską galaretkę i połączyć z pianka, następnie wylać to na biszkopt. Gdy pianka zastygnie wylać na nią zimną zieloną galaretkę i porzucać na nią rodzynki.
Rozpuścić dwie galaretki porzeczkowe w 3,5 szklanki wody wylać na dwa głębokie talerze i jak zastygnie to pokroić w kostkę. Czereśnie odcedzić i wyciągnąć z nich pestki, rozłożyć je na zielonej zastygniętej galaretce na czereśnie poukładać kostki porzeczkowej galaretki i zalać pomarańczową galaretką rozpuszczoną w 3,5 szklanki wody.

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku,
  • niebieska pianka:
  • mleko zagęszczone niesłodzone 0,5l,
  • 2 galaretki szafirowe,
  • 2 słoiki czereśniami białych z kompotu,
  • 2 galaretki z czarnej porzeczki,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 zielona galaretka,
  • 10 dag rodzynek,

Podobne przepisy do Placek z czereśniami