Placki po Balatonsku

Reklama

Opis przygotowania

► GULASZ : Mięso umyć, usunąć żyły pokroć w grubą kostkę, po czym przyprawić, solą, pieprzem, papryką i domieszać musztardy / odstawić do lodówki /.

► Do smażącego sią na tłuszczu mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu pod przykryciem, dolewajac od czasu do czasu wody. Pod koniec dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić aż mięso będzie miękkie.Teraz mąkę i śmietanę wymieszać z wodą i wlewać powoli ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos przyprawić / według uznania /.

► PLACKI : Na tarce zetrzyć obrane ziemniaki i cebulę, dodać mąkę, wbić jajka i przyprawić. Uformować placki i smażyć je około 3 minuty z każdej strony, na każdy z placków nałóżyć gulasz.

Składniki

  • PLACKI1,5 Kg. Ziemniaków
  • 2 Jajka
  • 1 Duża cebula
  • 4 Łyżki mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: Sól / Pieprz
  • GULASZ
  • 500 gr. Mięsa wołowego
  • 2 Łyżki mąki
  • Tłuszcz do smażenia (masło pół na pół z margaryną)
  • Średnia cebula
  • 200 gr. Pieczarek
  • 3 Łyżki śmietany
  • 2 Łyżki musztardy
  • 2 Ziarna ziela angielskiego
  • 1 Liść laurowy
  • Papryka słodka / Maggi
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Placki po Balatonsku