Placki ziemniaczane

Reklama

Opis przygotowania

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na grubych lub drobnych oczkach (w zależności, jakie placki potem komu smakują).
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach i dodać do startych ziemniaków.
Do masy dodać dodatkowo : jajka, mąkę pszenną, przyprawy- sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Na patelnię wlać trochę oleju i go rozgrzać, a potem kłaść łyżką w małych odstępach masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnię na płasko.
Smażyć z obu stron, na złoty kolor cieńcie placki.
Nadmiar tłuszczu odsączać z placków, za pomocą papierowych ręczników.
Gotowe placki pożywać na ciepło, np. z kwaśną, gęstą 18 % śmietaną wymieszaną z solą lub na słodko z cukrem i słodką śmietaną, lub samym cukrem.

Składniki

  • ziemniaki surowe-1 kg.,mąka pszenna-4 łyżki, ( można dać 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej),
  • jajka-2,
  • cebula-1
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • olej słonecznikowy lub oliwa -do smażenia.

Podobne przepisy do Placki ziemniaczane