Placki ziemniaczane z sosem węgierskim

Reklama

Opis przygotowania

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się lekko zarumieni, wkładamy pokrojoną w paski cebulę i smażymy około 5 min.
Po tym czasie podlewamy wodą, tyle aby zakryć mięso i zagotowujemy. Wykładamy wszystko do garnka i doprawiamy solą, pieprzem, wegetą i papryką.
Dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i zaprawiamy mąką rozrobioną z wodą. Gęstość sosu powinna być podobna do średniej gęstości śmietany. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy przyprawami.

Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ucieramy na tarce, dodajemy mąkę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju na średniej wielkości patelni.
Placek wykładamy na talerz, polewamy sosem, na wierzch posypujemy pokrojonymi w kostkę lub paski świeżymi warzywami tj: pomidory, papryka,ogórki.
Podajemy na gorąco.

Składniki

  • 60 dag mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • papryka słodka
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • Placki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Placki ziemniaczane z sosem węgierskim