Placki ziemniaczane z twarożkiem

Reklama

Opis przygotowania

Placki: ziemniaki myjemy i obieramy.Cebulkę i czosnek także.Wszystko razem przepuszczamy przez maszynkę zakładając specjalne noże do tarcia ziemniaków lub co jest bardziej uciążliwe przecieramy na zwykłej tarce.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko,mąkę,sól i pieprz.Dobrze mieszamy i na oleju smażymy placki na złoty kolor. Twarożek: Twaróg rozgniatamy widelcem.Dodajemy śmietanę lub jogurt,bardzo drobniutko pokrojoną cebulkę,sól i pieprz do smaku.Dokładnie wszystko mieszamy. Na usmażone placki nakładamy łyżeczką twarożek i podajemy.Do placków z świeżych ziemniaków wyśmienity jest twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Składniki

  • Placki: 1kg ziemniaków
  • 1średnia cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 spory ząbek czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Twarożek:
  • 400g twarogu półtłustego
  • 200g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 nieduża cebula
  • sól,pieprz do smaku

Podobne przepisy do Placki ziemniaczane z twarożkiem