Placki ziemniaczano – kapuściane

Reklama

Opis przygotowania

Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić w maszynce. Cebulę obrać posiekać i przesmażyć na oleju, dodać pokrojoną kapustę i dusić z odrobiną wody pod przykryciem 10-15 minut. Połączyć ziemniaki z przestudzoną kapustą, dodać mąkę,natkę pietruszki,jajka i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z dokładnie wyrobionej masy formować niewielkie placuszki, panierować w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać z surówkami lub duszonymi jarzynami.

Składniki

  • 50 dkg ziemniaków20 dkg kiszonej kapusty
  • cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Placki ziemniaczano – kapuściane