Marchew, pietruszkę, selera i pora oczyścić dokładnie, obrać, opłukać. Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą, zalać w garnku zimną wodą, dodać warzywa. Postawić na ogniu, po zagotowaniu zebrać szumowiny i dodać listki, ziele i goździki. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny. Cebulę obrać, przekroić na pół i upalić na suchej patelni albo żeliwnej płytce – tak jak do rosołu – dodać do zupy, gotować dalsze 30 min.. Wywar przecedzić, warzywa i mięso obrane ze skrzydełek zużyć do innego dania. Do wywaru dodać koncentrat i przecier. Jeśli mamy pomidory krojone można je zmiksować, ale mogą też pozostać w kawałkach. Zupę z pomidorami zagotować, doprawić cukrem i solą do smaku. Śmietanę roztrzepać z odrobiną cukru, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka – już nie gotować bo śmietana może się zważyć. Podawać z ryżem albo makaronem, jak kto woli. I koniecznie posypać natką pietruszki albo koperku 🙂