Pomidorowa z soczewicą

Reklama

Opis przygotowania

Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub słupki. Zalać wodą, wrzucić liść laurowy, całą cebulkę, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach i liść pora. Zagotować. Wrzucić opłukane skrzydełka, zagotować, zszumować. Wsypać Ziarenka smaku i gotować ok.25 minut. Wyjąć liść pora i cebulę. Dodać kilkakrotnie wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok.15 minut. Wlać przecier pomidorowy, rozkruszyć mini kosteczkę oregano i gotować ok.5 minut. Wyjąć skrzydełka. W szklance rozmieszać jogurt naturalny, stopniowo dolewać trochę zupy i mieszać. Tak zahartowany jogurt wlać do zupy mieszając i porządnie zagrzać, ale nie gotować. Zupę posypać natką pietruszki lub inną zieleninką. Zupa jest lekka, ale sycąca i smaczna.

Składniki

  • 20 dag czerwonej soczewicy50 dag przecieru pomidorowego (99,5% )
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 duża pietruszka
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • liść pora
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 skrzydełek (ew. bulion)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 mini kosteczka oregano Knorr
  • 2 płaskie łyżki Ziarenek smaku Winiary
  • ok.2,5 l wody
  • natka pietruszki
  • 1 mała cebulka

Podobne przepisy do Pomidorowa z soczewicą