Pomidorowy Jaś

Reklama

Opis przygotowania

Fasolę, jeśli jest zeszłoroczna i sucha, zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała, na całą noc. W sezonie, kiedy jest świeża, nie musimy tego robić, wystarczy po prostu zalać wodą i od razu gotować, dodając tylko liście laurowe. Namoczoną fasolę płuczemy, wlewamy świeżą wodę tyle aby zakryła fasolę i gotujemy ją aż będzie prawie miękka. Kiedy fasola się gotuje sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, kiedy się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy i przekładamy zawartość patelni do podgotowanej fasoli. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory i zioła. Dusimy aż fasola będzie miękka. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Fasolę soli się dopiero pod koniec przygotowywania potrawy, ponieważ skórka okrywająca ziarno nie mięknie w kontakcie ze słonym. Ja nie zagęszczam sosu mąką, ale jeśli ktoś lubi bardzo gęsto…

Składniki

  • 50 dkg fasoli Jaś20 dkg cienkiej, chudej kiełbasy
  • 10 dkg chudego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 5-6 dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziołowej mieszanki prowansalskiej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól, ok. 1 łyżeczki
  • 2 łyżki oleju

Podobne przepisy do Pomidorowy Jaś