Pożegnanie lata

Reklama

Opis przygotowania

Z mąki, cukru pudru, margaryny, proszku do pieczenia, żółtka, jajek i śmietany zagnieść ciasto. Większą częścią wykleić blachę, mniejszą włożyć do zamrażarki. Jabłka, gruszki i brzoskwinie pokroić na ósemki (ew. grube plastry) i ułożyć na przemian na cieście. Posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. 3 budynie ugotować w 4,5 szklanki mleka. Gorące wylać na ciasto z owocami. Ciasto z zamrażarki wyjąć i zetrzeć na wierzch na grubej tarce, albo porwać na kawałki. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (w termoobiegu) przez 45 minut. Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Zimne przechowywać w lodówce. Najlepiej jeść na drugi dzień (budyń stężeje przez noc w lodówce i lepiej ciasto się kroi, a przy tym jest wilgotniejsze).

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 margaryna (najlepiej Kasia)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego( gęstego),
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 budynie waniliowe z cukrem (na 0,5 l mleka każdy)
  • 4,5 szklanki mleka
  • migdały w płatkach
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz i bułka tarta do posmarowania i wysypania blachy
  • 4 kwaśne jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych)
  • 3-4 brzoskwinie (obrane ,bez pestek)
  • 2 duże gruszki (obrane i bez gniazd nasiennych)

Podobne przepisy do Pożegnanie lata