Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,opłukać i pokroić w kostkę.Wrzucić do garnka, dodać liście pora, suszone liście selera i laurowy,ziele angielskie i zalać 3 litrami wody,zagotować. Suszone grzyby pokruszyć do zupy.
Do wrzątku włożyć opłukane i porcjowane żeberka wołowe, zagotować i zszumować.Wrzucić kostkę rosołową, wsypać przyprawę Kucharek i rozkruszyć mini kosteczkę Knorr smażona cebulka, doprawić pieprzem.Gotować ok.40 minut. Po tym czasie zasypać wywar kaszą i co jakiś czas mieszając gotować ok.20 minut. Wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, wyjąć liście pora i selera.Gotować,aż ziemniaki będą miękkie.Doprawić ostatecznie do smaku,posypać natką pietruszki.
Ja dla siebie i dla męża obrałam mięso z żeberek i po pokrojeniu wrzuciłam do zupy.Dla córki przygotowałam klopsiki z mięsa mielonego,obsmażyłam ze wszystkich stron i pogotowałam wraz z zupą.