Pożywny krupnik

Reklama

Opis przygotowania

Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,opłukać i pokroić w kostkę.Wrzucić do garnka, dodać liście pora, suszone liście selera i laurowy,ziele angielskie i zalać 3 litrami wody,zagotować. Suszone grzyby pokruszyć do zupy.
Do wrzątku włożyć opłukane i porcjowane żeberka wołowe, zagotować i zszumować.Wrzucić kostkę rosołową, wsypać przyprawę Kucharek i rozkruszyć mini kosteczkę Knorr smażona cebulka, doprawić pieprzem.Gotować ok.40 minut. Po tym czasie zasypać wywar kaszą i co jakiś czas mieszając gotować ok.20 minut. Wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, wyjąć liście pora i selera.Gotować,aż ziemniaki będą miękkie.Doprawić ostatecznie do smaku,posypać natką pietruszki.
Ja dla siebie i dla męża obrałam mięso z żeberek i po pokrojeniu wrzuciłam do zupy.Dla córki przygotowałam klopsiki z mięsa mielonego,obsmażyłam ze wszystkich stron i pogotowałam wraz z zupą.

Składniki

  • 2 żeberka wołowe (ok.0,5 kg)3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 garstki suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek bulwy selera (1/4 małej sztuki)
  • 2 liście pora
  • 3 suszone liście selera
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • pieprz
  • 1 łyżka przyprawy Kucharek
  • ew.sól do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • ew.klopsiki z mięsa mielonego (robię dla córki,która nie lubi wołowiny)

Podobne przepisy do Pożywny krupnik