Proste i szybkie ciasto z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Włączyć piekarnik, nastawić na 160 st. C. Formę (ja piekłam w tortownicy o śr. 22cm) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao – przesiać. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w dużą kostkę (2x2cm), oprószyć czubatą łyżką mąki, wymieszać.
Jajka ubić dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę z dodatkami, miksując pomału, na koniec cienkim strumieniem wlewać olej i dodać aromat. Na koniec dodać jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.. Przed wyjęciem dobrze sprawdzić ciasto patyczkiem nakłuwając do dna pośrodku formy – jeśli wyjęty patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto posmarować lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem wody i posypać skórką pomarańczową.

Składniki

  • 3 jajka1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • kilka kropli aromatu do ciast (ja dałam pomarańczowy)
  • 0,5 szkl. oleju słonecznikowego
  • 2 duże jabłka + 1 czubata łyżka mąki
  • na lukier: kilka łyżek cukru pudru + 2 łyżki
  • gorącej wody
  • do posypania: 3-4 łyżki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • do formy: 1 łyżeczka masła + 2 łyżki bułki tartej

Podobne przepisy do Proste i szybkie ciasto z jabłkami