Przekąska śledziowa.

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę obrać,pokroić w drobną kosteczkę,sparzyć wrzątkiem i ostudzić.Lekko posolić. Śledzie osączyć z oleju,pokroić na ok.0,5 cm paseczki.Rozłożyć na dnie salaterki (kilka kawałków zostawić do dekoracji).Posypać groszkiem konserwowym i połową cebuli, rozsmarować na wierzchu majonez. Na środku ułożyć pasek pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego.Obok w dwóch rzędach ułożyć szlaczki cebuli.Boki udekorować półplasterkami cytryny i paskami papryki konserwowej,posypać posiekanym koperkiem.Na środkowym pasie ( z ogórka) ułożyć kilka pasków śledzia, przekładając kawałkami cytryny i papryki.Posypać pieprzem cytrynowym. Wstawić na ok.0,5 godziny do lodówki.

Składniki

  • * 3 płaty śledziowe w oleju * 1 cebula
  • * 1 ogórek kiszony
  • * 3 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • * 2-3 łyżki majonezu
  • * plasterki cytryny do dekoracji
  • * papryka konserwowa do dekoracji
  • * koperek posiekany do dekoracji
  • * 2 szczypty pieprzu cytrynowego

Podobne przepisy do Przekąska śledziowa.