Przekładaniec grysikowo budyniowy

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, obie mąki,olej i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 36x21cm. Piec w temp 190 st.C. około 40 minut. Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki.

Kruche ciast
Wszystkie składniki kruchego ciasto połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować i wyłożyć nim dno wyłożonej pergaminem blaszki o tych samych rozmiarach co biszkopt i wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut aby trochę podpiec. W tym czasie przygotować piankę:

Pianka
Białka ubić na sztywną pianę i nadal ubijając wsypywać cukier a potem kolejno proszek cappuchinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
Gotową piankę wylać na kruche ciasto i całość jeszcze piec około 15 minut.

Masa grysikowa
mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wsypać kaszę mannę gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając oby się nie przypaliło. Następnie ostudzić i utrzeć z masłem.

Masa budyniowa
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się wlać mieszankę mączną i ciągle mieszając ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem.

Sposób przełożenia
1/2 biszkoptu>>masa grysikowa>>kruche ciasto z pianka>>masa budyniowa>>druga połowa biszkoptu.
Wierzch polać polewa i dowolnie udekorować.

Składniki

  • Biszkopt8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruche ciasto
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 1 łyżka miodu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 1 jajko
  • Pianka
  • 3 białka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki cappuchino
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa grysikowa
  • 1/2 l. mleka
  • 3łyżki kaszy manny
  • pół szkl. cukru
  • kostka masła
  • Masa budyniowa
  • 1/2 l. mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła

Podobne przepisy do Przekładaniec grysikowo budyniowy