Przekładaniec z dżemem

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt ciemny:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, mąkę z proszkiem a na końcu kakao i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej blaszki o wymiarach ok. 25×28 cm. Piec w temp. 190 st.C. ok. 40 min.

Biszkopt jasny:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, mąkę z proszkiem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej blaszki o wymiarach ok. 25×28 cm. Piec w temp. 190 st.C. ok. 40 min.

Masa budyniowa:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i podczas gotowania wlać mieszankę mączną i ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu, utrzeć go z masłem na puszystą masę i podzielić na 3 cześci.

Sposób przekładania:
Biszkopt ciemny>> jedna część masy>> jasny biszkopt>> dżem porzeczkowy>>ciemny biszkopt>>druga część masy>>jasny biszkopt>>trzecia część masy, wierzch posypać startą na grubej tarce czekoladą.

Składniki

  • Biszkopt ciemny:5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru
  • kostka masła
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • gorzka czekolada do dekoracji

Podobne przepisy do Przekładaniec z dżemem