Pszenne bułeczki z ziemniakami

Reklama

Opis przygotowania

W 100ml mleka rozpuścić drożdże, dodać do nich cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Do skręconych przez maszynkę ziemniaków dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, płynny tłuszcz i delikatnie ubite jajka na koniec dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść gładkie ciasto które przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dostatecznie wyrośnie odrywając małe porcje ciasta uformować bułeczki które jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 st około 15 min, przed pieczeniem można bułeczki posmarować mlekiem.

Składniki

  • 45 dag gotowanych ziemniaków 90 dag mąki
  • 300 ml mleka
  • 5 dag masła
  • 3 jajka
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1.5 łyżki cukru

Podobne przepisy do Pszenne bułeczki z ziemniakami