Ptysiowe ciasteczka

Reklama

Opis przygotowania

W garnku stopić masło z cukrem i solą oraz 1/2 szklanki wody, zagotować i dodać do tego mąkę i trzymając na ogniu mieszać, aż całość będzie szklista, następnie wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka i dokładnie ubić najlepiej przy użyciu robota. Gładkie ciasto przełożyć do rękawa z końcówką gwiazdki i na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyciskać małe ciasteczka. Piec w temp. 200st około 15 min. Krem: Budyń ugotować jak tradycyjnie tylko na mniejszej ilości mleka (jeśli mamy budyń bez cukru to dodać do niego cukier)do gorącego budyniu dodać masło i mieszać, aż się rozpuści, kiedy masło już się połączy z budyniem to całość wystudzić i kiedy będzie zimne połączyć z czekoladą Zimne ciasteczka ostrożnie przeciąć ostrym nożem i napełnić kremem, przykryć górą i posypać cukrem pudrem

Składniki

  • ciasto: 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • Krem:
  • 1 budyń karmelowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag startej mlecznej czekolady

Podobne przepisy do Ptysiowe ciasteczka