Pulpeciki

Reklama

Opis przygotowania

Mięso wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, odciśniętą bułką i przyprawami, wyrobić. Rękami zmoczonymi wodą uformować malutkie pulpeciki, obtoczyć je w mące ziemniaczanej. W płaskim garnku zagotować 2 szklanki wody z kostką rosołową, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15 min. Wyciągnąć pulpety, do rosołu w którym się gotowały dodać przecier, zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować i doprawić do smaku, włożyć ponownie pulpety i pogotować razem jeszcze 2-3min. Podawać z ryżem.

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka rosołowa
  • mąka ziemniaczana

Podobne przepisy do Pulpeciki