Pulpety mielone gotowane

Reklama

Opis przygotowania

Pokroić cebulę w drobną kostkę, namoczyć chleb w wodzie. Mięso mielone wymieszać z cebulą, jajkiem, dodać odciśnięty chleb, przyprawić do smaku solą, oraz pieprzem, można dodać mąkę aby się nie rozlatywały w wodzie i żeby się lepiej sklejały. Tworzyć kulki, obtaczać w mące i rzucać na gotującą się wodę wcześniej osoloną. Gotować ok. 30 min. Po ugotowaniu wyciągnąć na półmisek. Można podawać z sosem pieczarkowym.
sos
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić z małą kostkę. wszystko razem poddusić na masełku. Podlać 1 litrem wody, duszone pieczarki. Następnie wymieszać śmietanę z mąką, podlać gotowane pieczarki przyprawić do smaku solą pieprzem można również przyprawić bulionem.

Składniki

  • mięso:1 kg. mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 kromka chleba
  • sos:
  • 0,5 kg. pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • sól
  • 1 szkl. śmietany
  • 1 łyżka mąki

Podobne przepisy do Pulpety mielone gotowane