Puree z Kalafiora

Reklama

Opis przygotowania

► Kalafior podzielić na różyczki, oczyścić, opłukać i umieścić w garnku, zalać wodą, po zagotowaniu posolić, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki.

► Miękki kalafior wyjąć łyżką cedzakową, odcedzić, ugniesć, dodać quark, kwaśną i słotką, śmietanę, ( nie za dużo, żeby puree nie było za rzadkie ) przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i na sam koniec domieszać trochę drobno posiekanego umytego koperku.

► Kalafior puree można podać jako dodatek do obiadu lub zamiast ziemniaków.

Składniki

  • 2 Średnie kalafiory2 Łyżki quarku
  • 1 Łyżka słotkiej śmietany
  • 1 Łyżka kwaśnej śmietany 30%
  • Gałka muszkatołowa
  • Koperek ( posiekany )
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Puree z Kalafiora