Puszysty sernik

Reklama

Opis przygotowania

Herbatniki pokruszyć, dodać miękkie masło. Wszystko razem zmiksować. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, rozłożyć masę, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem, dalej ucierając partiami dodając ser. Dodać jajka, oraz aromat waniliowy i sok z cytryny wszystko wymieszać na gładką masę. Tortownicę ze spodem herbatników wyjąć z lodówki, szczelnie owinąć folią aluminiową. Spód posmarować dżemem, nałożyć masę serową. Tortownicę wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wrzącą wodą. Piec 50 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.

Polewa:
Wymieszać śmietanę z cukrem i aromatem waniliowym. Wyjąć sernik z piekarnika i wierzch posmarować polewą, a następnie piec jeszcze 10 min. Po upieczeniu wyjąć ostudzić dobrze wyjąć z formy i posypać kakaem po wierzchu.

Składniki

  • 15 dag herbatników8 dag. masła
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 60 dag. twarogu śmietankowego 15 dag cukru
  • 4 jaja
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny
  • polewa:
  • 150 ml. kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczka aromatu waniliowego 1-2 łyżki kakao do dekoracji

Podobne przepisy do Puszysty sernik