Herbatniki pokruszyć, dodać miękkie masło. Wszystko razem zmiksować. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, rozłożyć masę, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem, dalej ucierając partiami dodając ser. Dodać jajka, oraz aromat waniliowy i sok z cytryny wszystko wymieszać na gładką masę. Tortownicę ze spodem herbatników wyjąć z lodówki, szczelnie owinąć folią aluminiową. Spód posmarować dżemem, nałożyć masę serową. Tortownicę wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wrzącą wodą. Piec 50 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
Polewa:
Wymieszać śmietanę z cukrem i aromatem waniliowym. Wyjąć sernik z piekarnika i wierzch posmarować polewą, a następnie piec jeszcze 10 min. Po upieczeniu wyjąć ostudzić dobrze wyjąć z formy i posypać kakaem po wierzchu.