Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane i zostawić na sitku, aby ściekł z nich sok.
Kasze ugotować i wymieszać z odsączonymi ziemniakami, dodać jajka, mąkę, cebulkę pokrojoną w kosteczkę i przesmażoną na margarynie, posiekany drobno czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
Jelita opłukać z soli i naciągnąć na specjalną końcówkę w maszynce, napełniać je troszkę luźniej farszem. Napełnione jelito podzielić na małe kiełbaski.
W garnku zagotować około 2 l wody, dodać do niej sól, liście i ziele angielskie oraz nasze kiełbaski, gotować na malutkim ogniu do 8-10 min.
Następnie wyjąć kiełbaski z wody, ułożyć w brytfance, posmarować olejem, posypać przyprawą do grilla i zapiec w gorącym piekarniku.
Podawać gorące z kwaśną surówką.