Pyrdelki lub prościej ziemniaczane kiełbaski

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane i zostawić na sitku, aby ściekł z nich sok.
Kasze ugotować i wymieszać z odsączonymi ziemniakami, dodać jajka, mąkę, cebulkę pokrojoną w kosteczkę i przesmażoną na margarynie, posiekany drobno czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
Jelita opłukać z soli i naciągnąć na specjalną końcówkę w maszynce, napełniać je troszkę luźniej farszem. Napełnione jelito podzielić na małe kiełbaski.
W garnku zagotować około 2 l wody, dodać do niej sól, liście i ziele angielskie oraz nasze kiełbaski, gotować na malutkim ogniu do 8-10 min.
Następnie wyjąć kiełbaski z wody, ułożyć w brytfance, posmarować olejem, posypać przyprawą do grilla i zapiec w gorącym piekarniku.
Podawać gorące z kwaśną surówką.

Składniki

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej1,20 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu prawdziwego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 łyżka majeranku
  • Dodatkowo:
  • 1-1.5 m jelit wieprzowych-cienkich
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do grilla
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Podobne przepisy do Pyrdelki lub prościej ziemniaczane kiełbaski