Umyte i pozbawione szypułek truskawki osuszyć. Przekrawać na pół, wrzucać do 5 l słoja lub małego gąsiorka, i przesypywać cukrem. Odstawić na 2-3 dni, aż puszczą sok. Przez ten czas potrząsać słojem,aby cukier się rozpuścił w soku. Wrzucić gałązkę mięty, plasterki limonki i szczyptę chili. Zalać spirytusem i odstawić na 1 do 1,5 tygodnia. Zlać po tym czasie spirytus z sokiem do butelki a truskawki w słoju zalać rumem i znów odstawić na 2-3 tygodnie. Codziennie raz lub dwa potrząsać słojem. Po upływie podanego czasu zlać rum i połączyć ze spirytusem. Wszystko razem wymieszać i przelać do butelek lub karafek. Schować w chłodne i ciemne miejsce (a najlepiej takie, żeby nas nie kusiło), na min. 6 miesięcy.