Pyzy XXL z mięsem.

Reklama

Opis przygotowania

Mięso wraz ze skórą obrałam z kości i pokroiłam na kawałki.Zmiksowałam je blenderem.Wsypałam przyprawę gyros,pieprz ziołowy i doprawiłam solą.Pod koniec dodałam śmietanę i jeszcze raz zmiksowałam.Wsypałam osączony groszek konserwowy i wymieszałam. Wstawiłam wodę do gotowania pyz na kuchenkę,osoliłam 1 łyżką soli. Ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnęłam przez praskę .Ugniotłam lekko w dużej misce.Wykroiłam 1/4 ziemniaków i wsypałam w tą dziurę mąkę ziemniaczaną.Ilość mąki to właśnie wypełnienie tej 1/4 objętości pierwotnej ziemniaków.Włożyłam z powrotem odjęte ziemniaki,wbiłam jajka,wsypałam płaską łyżkę soli i wyrobiłam ciasto. Odrywałam porcje ciasta i rozpłaszczałam na dłoni.Nakładałam po czubatej łyżeczce farszu i sklejałam pyzy.Wielkość ich jest dowolna.Moje były duże. Wrzucałam je po 5-6 sztuk do gotującej się wody,lekko zamieszałam drewniana łyżką, by nie przywarły do dna ale aby nie pokaleczyć pyz. Gotowałam je 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmowałam łyżką cedzakową i wrzucałam kolejne. Podałam swoje pyzy z sosem grzybowym (ale może być każdy inny) i surówką z kapusty pekińskiej,marchewki,pora , jabłka i natki pietruszki. Pyzy są syte,więc miałam obiad na 2 dni i jeszcze obdarowałam rodziców na obiad.

Składniki

  • * 2 kg obranych i ugotowanych ziemniaków * mąka ziemniaczana
  • * 4 jajka
  • * 1 płaska łyżka soli
  • * mięso gotowane 9u mnie z rosołu-skrzydło z indyka i 2 korpusy z kurczaka tj.porcje rosołowe bez skrzydełek)
  • * 8 łyżek czubatych groszku konserwowego
  • * 1 łyżka przyprawy gyros
  • * szczypta pieprzu ziołowego
  • * sól do smaku
  • * 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Podobne przepisy do Pyzy XXL z mięsem.