Rabarbarki czyli bułeczki z rabarbarem

Reklama

Opis przygotowania

W letnim mleku rozetrzeć drożdże dodać po 1 łyżce cukru i mąki ,odstawić do podrośnięcia.
W misce utrzeć miękką margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ,dodać jajko,mąkę ,szczyptę soli i podrośnięte drożdże ,zagnieść ciasto i odstawić do podrośnięcia.
Rabarbar (ja obieram z błonki która na nim jest)pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę soli i cukier według własnego smaku ,zagotować i dosłownie chwilkę pogotować do gorącego wsypać kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki ,jak kisiel się połączy z sokiem dodać truskawki .
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na stolnicy ,wyciąć większym kubkiem krążki ,przy pomocy dna szklanki w krążkach zrobić wgłębienie(szklankę maczać w mące),ułożyć bułki na wysmarowanej blaszce,posmarować jajkiem i wgłębienie napełnić nadzieniem .
Piec około 20-25 min w gorącym piekarniku.

Przed pieczeniem bułki można posypać kruszonką lub po upieczeniu tylko cukrem pudrem .

Składniki

  • Ciasto:1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 20 dag truskawek, ja dałam mrożone
  • 1 kisiel truskawkowy
  • szczypta soli
  • cukier
  • Dodatkowo:
  • kruszonka lub tylko cukier puder
  • 1 jajko

Podobne przepisy do Rabarbarki czyli bułeczki z rabarbarem