Rafaello

Reklama

Opis przygotowania

pieczemy biszkopt,ja podałam krupczatkę bo z niej zawsze piekę ale biszkopt można upiec z własnej receptury.
Po upieczeniu i wystygnięciu ścinamy wierzch placka tak 1/3 i kruszymy do miseczki.
Z 1/2 l śmietany odlewamy 1/2 szklanki i dajemy połamaną białą czekoladę ,podgrzewamy aby się rozpuściła i odstawiamy aby się ochłodziła.
Drugą część śmietany ubijamy dodajemy śnieżki,potem zimną rozpuszczoną białą czekoladę, następnie lejemy stopniowo adwokat,następnie kokos i pokruszony biszkopt.
Gotową masę wykładamy na biszkopt.
Z czarnej czekolady robimy polewę lub tylko ją rozpuszczamy i polewamy po masie i ozdabiamy posypując kokosem.
Placek najlepiej zrobić dzień wcześniej ,wtedy się dobrze kroi.

Składniki

  • biszkopt:8 jajek
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 8 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • 0,5l śmietany kremówki 30%
  • 3 śnieżki
  • 20 dkg kokosu
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada biała
  • 1/2 butelki adwokata

Podobne przepisy do Rafaello