Rajska wyspa

Reklama

Opis przygotowania

Oddzielić biała od jajek, dodać do nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubić na sztywną bezę do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyć z jajkami, gotowe ciasto wylać do małej tortownicy około 20 cm średnicy. Piec w temp 180 st około 40min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na trzy krążki i nasączyć kawą.
Krem:
Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem.

Spód ciasta ułożyć na talerzu, posmarować połową dżemu na nim ułożyć warstwę owoców i przykryć warstwą kremu, następnie położyć drugi krążek ciasta na nim rozsmarować resztę dżemu, owoce i krem, przykryć ostatnim krążkiem, wierzch i boki posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować, dokładnie schłodzić. Ja użyłam do dekoracji owoców które są w środku ciasta i dodatkowo ozdobiłam czekoladą oraz czereśniami z kompotu.

Składniki

  • Ciasto:6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1/2 puszki ananasa w kostkach
  • brzoskwinie z puszki
  • 1 banan
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej

Podobne przepisy do Rajska wyspa