Ratatuja z soczewicą

Reklama

Opis przygotowania

– Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy.
– Paprykę, cuknię i bakłażana kroimy w drobną kostkę.
– Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
– Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut
– Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut
– Na sam koniec dodajemy 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty. Danie posypujemy umytą i posiekaną natką.

Składniki

  • duża cukinia1/2 średniego bakłażana
  • mała czerwona papryka
  • 1/2 puszki brązowej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów (użyłam Valfrutta)
  • natka pietruszki
  • mała biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta suszonej bazylii
  • Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Ratatuja z soczewicą