Regaty na Zatoce Meksykańskiej

Reklama

Opis przygotowania

Mięso lekko rozbić tłuczkiem, pokroić w paski, posypać marynatą WRAPS FAJITAS CHILLI DELECTA, dodać 1 łyżkę oleju, wymieszać, odstawić do lodówki na przynajmniej 15 min.. Papryki pokroić w paski, cebulki w krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub olej, na bardzo gorący tłuszcz wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Gdy będzie zrumienione dodać cebulę, smażyć z mięsem aż będzie szklista, następnie dodać papryki, pomidory i koncentrat. Wymieszać, podlać ok. 1/2-1 szkl. wody i dusić pod przykryciem 10 min. Na koniec dodać kukurydzę i ew. doprawić danie solą. Ryż opłukać dokładnie, zalać 2,5 szkl. wody, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Małe kieliszki wysmarować od środka masłem, nałożyć do pełna gorący ryż, ugnieść łyżeczką. Przyłożyć wierzchem do powierzchni talerza i podnieść naczynko – na talerzu powinien zostać kopczyk ryżu. Ustawić po 3 takie kopczyki na każdym talerzu, dookoła nałożyć mięso z warzywami. Na ryżu ułożyć po listku bazylii.

Składniki

  • 3 duże plastry schabu środkowego b/kpo 1/2 strąka papryki żółtej, zielonej, czerwonej
  • 2 podłużne białe cebule
  • 3/4 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 30%
  • marynata do mięsa WRAPS FAJITAS CHILLI DELECTA
  • do smaku: sól
  • do smażenia: 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 1 szkl. suchego, białego ryżu
  • 2-3 łyżeczki masła
  • kilka listków bazylii

Podobne przepisy do Regaty na Zatoce Meksykańskiej