Risotto z grzybami

Reklama

Opis przygotowania

Ryż opłukać i podsmażyć na oliwie, do podsmażonego ryżu dolewać małymi porcjami bulion i często mieszając gotować (bulion dolewać dopiero jak ryż wchłonie cały wcześniejszy płyn) Trwa to około 20-25 min.
Cebulę pokroić w kostkę i razem z grzybami podsmażyć na maśle, zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym, gotować do zgęstnienia sosu.
Przygotowany osobno ryż wymieszać z grzybami, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać serem.

Składniki

  • 1/2 kg ryżu dobrego do risotto1.5 l bulionu ja miałam warzywny
  • 1/2 kg grzybów leśnych, nadają się mrożone lub ewentualnie pieczarki
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy:sól,pieprz
  • tarty parmezan lub żółty ser

Podobne przepisy do Risotto z grzybami