Rogale ala Marcińskie

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto (jak na kruche) i odstawić na około 1 godz. Następnie rozwałkować na grubość 1.1/2 cm, pociąć w trójkąty.
Na każdy trójkąt nałożyć porcję masy makowej, zwijać rogale. Jajko rozmieszać z mlekiem, posmarować nim rogaliki i posypać posiekanymi orzechami. Odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.
Piec 15-20 min na złoty kolor w temp ponad 180st.

Składniki

  • Ciasto:1 kg mąki
  • 2 margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 puszka gotowej masy makowej

Podobne przepisy do Rogale ala Marcińskie