Rogaliki drożdźowe z nadzieniem makowym.

Reklama

Opis przygotowania

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesianą wsypać do miski,wbić wszystkie żółtka do ciepłego mleka dodać cały cukier i drożdże margarynę rozpuścić w garnku. Jak drożdże trochę podrosną wlać wszystko do mąki razem z tłuszczem i porządnie wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od miski.Posypać mąką,poczekać aż ciasto podrośnie. Na posypaną mąką deskę partiami rozwałkowywać ciasto wykrawać trójkąty na podstawę trójkąta nakładać łyżką masę makową i zawijać do szczytu. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem piec 20 minut w temperaturze 175 stopni. Na koniec po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.SMACZNEGO!

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 2 puszki masy makowej najlepiej firmy-Bakaland
  • 150g drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 1.5 kg mąki pszennej
  • 375g margaryny do pieczenia
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • cukier puder do posypania lub polukrować

Podobne przepisy do Rogaliki drożdźowe z nadzieniem makowym.