Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto i upiec na jasnozłoty kolor nie dłużej jednak niż 20 minut w temp. 160-170 stopni. Po upieczeniu, jeszcze mocno ciepłe, oderwać od papieru i zrolować razem z papierem. Pozostawić do ostygnięcia.
Do garnka wlewamy pół szklanki mleka. Z drugą połową mleka rozrabiamy krem i wlewamy do gotującego mleka w garnku. Mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Po ostudzeniu dodajemy masło roślinne i ubijamy robotem około 10 minut. Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny.
Gotowym kremem smarujemy ciasto i ponownie rolujemy. Wkładamy do lodówki dla schłodzenia kremu.
Dla urozmaicenia w środek rolady możemy włożyć konfiturę lub pasek galaretki owocowej.