Rolada kawowa z jagodami

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubijamy z cukrem na bezę, żółtka ucieramy z kawą i łączymy z ubitymi białkami na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 10 min w temp. 200 st, zwilżyć ściereczkę wodą, upieczone ciasto wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć w rulon i ostudzić. Krem można zrobić z przepisu na opakowaniu, ale ja robię tak. Zimne mleko ubijamy z proszkiem kremowym i łączymy z utartym masłem, całość ucieramy jeszcze chwilkę na puszysty krem. Rozwijamy ostudzone ciasto i smarujemy kremem zostawiając do posmarowania rolady, posypujemy jagodami, zwijamy delikatnie w rulon, smarujemy resztą kremu (możemy ciasto udekorować lub zostawić tak jak jest.

Składniki

  • ciasto:4 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dobrej rozpuszczalnej kawy
  • krem:
  • 250g masła
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 krem waniliowy w proszku
  • dodatkowo
  • 1 szklanka jagód

Podobne przepisy do Rolada kawowa z jagodami