Rolada z karkówki

Reklama

Opis przygotowania

Karkówkę, rozciąć w poprzek aby powstał 1 płat mięsa.
Wszystkie składniki marynaty zmiksować dokładnie w blenderze, następnie marynatą dokładnie natrzeć mięso, zwinąć w roladę i wstawić do lodówki, najlepiej "dziś na jutro".
Pieczarki obrać ,opłukać, pokroić i usmażyć na maśle, pod koniec dodać różyczki brokuła i dusić razem tyle aż brokuł będzie miękki.
Mięso wyciągnąć z lodówki rozwinąć, ułożyć na nim plasterki żółtego sera. Na ser wyłożyć pieczarki z brokułem i całość zwinąć z powrotem w roladę. Gotową, ściśle związać sznurkiem bawełnianym i włożyć do foliowego rękawa. Ułożyć w rondlu lub naczyniu żaroodpornym i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1,5 godziny.
Podawać na gorąco jako drugie danie np. z ziemniakami.

Składniki

  • około 1,5 kg kawałek karkówkikilka plasterków sera żółtego
  • ok6-7 pieczarek
  • kilka różyczek brokuła
  • łyżka masła
  • Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka drobniutko posiekanej cebuli
  • ususzony i zmielony 1 listek laurowy
  • sznurek do związania rolady

Podobne przepisy do Rolada z karkówki